Od zawsze borykam się z trądzikiem. Różne fazy już przechodziłam, od dość gładkiej skóry i zadowolenia z cery po ciężkie stany zapalne i wstyd z tym związany.
Obecnie jestem pod opieką wspaniałej Pani dr dermatolog i cudownej kosmetolog więc jestem pełna wiary, że tym razem skutecznie się wyleczę. Największą rolę w leczeniu trądziku odgrywają odpowiednio dobrane leki, indywidualnie zaplanowana pielęgnacja, zabiegi u kosmetologa ale dużą rolę odgrywa także dieta.
Najważniejsze w diecie osób z trądzikiem są:
• omega 3 – głównie pochodzące z ryb ale także te pochodzenia roślinnego – oleje roślinne (lniany, z czarnuszki, oliwa z oliwek), orzechy (włoskie), nasiona (chia, siemię lniane), pestki (dyni, słonecznika)
• cynk – mięso, ryby, owoce morza, strączki, produkty pełnoziarniste, orzechy,
• selen – orzechy brazylijskie, owoce morza, ryby,
• krzem – skrzyp polny, marchew, płatki owsiane,
• antyoksydanty – wit. A i wit. C – występujące głównie w warzywach i owocach, szczególnie zalecane to wiśnie, porzeczki, owoce jagodowe, marchew, papryka,
• probiotyki – kiszonki.
Dobrze zbilansowana i urozmaicona dieta, oparta o niskoprzetworzone produkty pozwala pokryć zapotrzebowanie na wszystkie wymienione składniki pokarmowe, czasem jednak niezbędna jest suplementacja – tylko w porozumieniu z dermatologiem lub dietetykiem.
W diecie osób z trądzikiem należy unikać wysoko przetworzonych produktów, cukru prostego – szczególnie słodyczy.
Jest wiele doniesień naukowych, które zalecają wykluczyć mleko. Bardzo ważne jest stosowanie diety z niskim indeksem glikemicznym.
IG posiłków można obniżyć dzięki stosowaniu kilku zasad:
• wybieranie produktów pełnoziarnistych, razowego pieczywa, gruboziarnistych kasz a unikanie produktów z mąki oczyszczonej,
• gotowanie makaronów al dente, kasz i płatków na sypko,
• przechowywanie w lodówce ugotowanych kasz/ ryżu na następny dzień – zwiększa się ilość skrobi opornej, która zmniejsza poposiłkowe stężenie glukozy,
• dodatek błonnika pokarmowego do potraw- warzyw, płatków, otrębów,
• spożywanie surowych warzyw i owoców zamiast ugotowanych,
• spożywanie produktów mniej rozdrobnionych, wybieranie całych kawałków, plastrów zamiast zmiksowanych czy puree,
• unikanie soków owocowych,
• wybieranie mniej dojrzałych owoców,
• dodatek do posiłków z owocami źródła tłuszczy, np. orzechów.