Od zawsze borykam się z trądzikiem. Różne fazy już przechodziłam, od dość gładkiej skóry i zadowolenia z cery po ciężkie stany zapalne i wstyd z tym związany.

Obecnie jestem pod opieką wspaniałej Pani dr dermatolog i cudownej kosmetolog więc jestem pełna wiary, że tym razem skutecznie się wyleczę. Największą rolę w leczeniu trądziku odgrywają odpowiednio dobrane leki, indywidualnie zaplanowana pielęgnacja, zabiegi u kosmetologa ale dużą rolę odgrywa także dieta.

Najważniejsze w diecie osób z trądzikiem są:

• omega 3 – głównie pochodzące z ryb ale także te pochodzenia roślinnego – oleje roślinne (lniany, z czarnuszki, oliwa z oliwek), orzechy (włoskie), nasiona (chia, siemię lniane), pestki (dyni, słonecznika)

• cynk – mięso, ryby, owoce morza, strączki, produkty pełnoziarniste, orzechy,

• selen – orzechy brazylijskie, owoce morza, ryby,

• krzem – skrzyp polny, marchew, płatki owsiane,

• antyoksydanty – wit. A i wit. C – występujące głównie w warzywach i owocach, szczególnie zalecane to wiśnie, porzeczki, owoce jagodowe, marchew, papryka,

• probiotyki – kiszonki.

Dobrze zbilansowana i urozmaicona dieta, oparta o niskoprzetworzone produkty pozwala pokryć zapotrzebowanie na wszystkie wymienione składniki pokarmowe, czasem jednak niezbędna jest suplementacja – tylko w porozumieniu z dermatologiem lub dietetykiem.

W diecie osób z trądzikiem należy unikać wysoko przetworzonych produktów, cukru prostego – szczególnie słodyczy.

Jest wiele doniesień naukowych, które zalecają wykluczyć mleko. Bardzo ważne jest stosowanie diety z niskim indeksem glikemicznym.

IG posiłków można obniżyć dzięki stosowaniu kilku zasad:

• wybieranie produktów pełnoziarnistych, razowego pieczywa, gruboziarnistych kasz a unikanie produktów z mąki oczyszczonej,

• gotowanie makaronów al dente, kasz i płatków na sypko,

• przechowywanie w lodówce ugotowanych kasz/ ryżu na następny dzień – zwiększa się ilość skrobi opornej, która zmniejsza poposiłkowe stężenie glukozy,

• dodatek błonnika pokarmowego do potraw- warzyw, płatków, otrębów,

• spożywanie surowych warzyw i owoców zamiast ugotowanych,

• spożywanie produktów mniej rozdrobnionych, wybieranie całych kawałków, plastrów zamiast zmiksowanych czy puree,

• unikanie soków owocowych,

• wybieranie mniej dojrzałych owoców,

• dodatek do posiłków z owocami źródła tłuszczy, np. orzechów.