Płatki owsiane są uznane za najzdrowszy produkt spożywczy na świecie. Mają szereg właściwości zdrowotnych, są bardzo dobrym źródłem błonnika, regulują perystaltykę jelit, obniżają nadciśnienie, poprawiają gospodarkę węglowodanową. Warto je zatem włączyć do swojego codziennego jadłospisu.

Jeśli owsianka kojarzy Ci się z niesmaczną zupą mleczną z dzieciństwa, zachęcam do wypróbowania mojego przepisu na pieczoną owsiankę. W takiej formie idealnie nadaje się na śniadanie w domu a także na II śniadanie w pracy czy w szkole.

Składniki na 2-3 porcje:
3 dojrzałe banany
90 g płatków owsianych
30 g wiórków kokosowych
30 g wybranych suszonych owoców

Banany należy dokładnie rozgnieść widelcem w naczyniu żaroodpornym, wsypać płatki, wiórki i drobno posiekane suszone owoce, wszystko razem wymieszać, tak by banan połączył składniki. Piec w temperaturze 180 st C przez ok 30 minut.

Życzę smacznego!

p.s. i pamiętaj – „dieta to nie wyrok, dieta to styl życia”